Kovos menai – sporto šaka, kurios metu patiriama bene daugiausia traumų, tad nenuostabu, kad būtent jai kuriama daugiausia skirtingų apsaugų. Visgi dantų apsaugos (arba kapos) naudojamos ne tik bokse, MMA ir kitose kovinio sporto šakose, bet ir krepšinyje ir pan. Dantų apsaugos naudojamos norint išvengti dantų traumų ar netgi netekimo.

Dantų apsaugos paskirtis

Viena pagrindinių apsauginės dantų kapos paskirčių – dantų apsauga nuo išmušimo. Jos puikiai amortizuoja smūgius, apsaugo dantis, lūpas, dantenas ir žandikaulį. Žinoma, jos apsaugo ne tik nuo dantų netekimo. Mišrių kovos menų kovotojai puikiai žino, kad kapos padeda apsaugoti ir priešininko krumplių odą nuo pažeidimų, galinčių atsirasti smūgių metu. Tyrimais nustatyta, kad kapa gali sušvelninti smūgio jėgą net 40%!

Apsauginių kapų rūšys

Dantų kapos gali būti dvipusės (dedamos ant abiejų žandikaulių dantų) ir vienpusės (dedamos tik ant viršutinio žandikaulio dantų).

Standartinės dantų apsaugos – iš anksto pagamintos tam tikros formos, įvairių dydžių. Visgi šios kapos gali būti nepraktiškos ir nepatogios, vienkartinės, kadangi kiekvienas žmogus yra individualus. Esant ekstremalioms  sąlygoms tokia kapa gali netgi iškristi iš burnos.

Universalios dantų kapos – labiau paplitę, termiškai apdorojant pritaikomos prie dantų formos. Jos dažniausiai gaminamos iš etileno-vinilacetato. Tokias kapas renkasi mėgėjai ar pusiau profesionalai. Mūsų elektroninėje parduotuvėje rasite platų šių kapų asortimentą.

Individualios kapos – individualiai formuojamos, tiksliai naudotojui pritaikomos dantų apsaugos, gaminamos pagal specialų užsakymą. Jas naudoja profesionalai ir asmenys, nešiojantys breketus (jiems įprastos kapos netinka). Jos padeda geriau apsaugoti minkštuosius burnos ertmės audinius ir dantis. Šios kapos suteikia patikimiausią apsaugą, patogumą ir atitikimą.

Kaip paruošti dantų apsaugas naudojimui?

Universalias dantų kapas naudojimui paruošti gana paprasta. Visų pirma turėtumėte į puodą įpilti 3–4 stiklines vandens ir jį užvirinti. Užvirusį vandenį palikite 30 sek., kad jis pravėstų, o tada į tą vandenį įdėkite kapą ir palikite ją 90 sekundžių. Jokiu būdu neviršykite nustatyto 90 sekundžių laiko – kapa gali aptirpti ar deformuotis, kas padarys ją netinkama naudojimui.

Atsargiai ištraukite kapą iš vandens. Tam galite naudoti žnyples ar paprasčiausią šaukštą. Jei tam naudojate žnyples, būkite atsargūs, kad dantų apsaugos nesuspaustumėte per stipriai ir jos nedeformuotumėte. Ištraukę kapą iš vandens, padėkite ją ant rankšluosčio, atsargiai nusausinkite ją. Kapai kiek pravėsus galite ją įsidėti, tačiau prieš tai darydami sudrėkinkite lūpas.

Žiūrėdami į veidrodį atsargiai įdėkite kapą ties viršutinių dantų vidurio liniją. Užfiksuokite kapą ant viršutinių dantų: visų pirma suspauskite kapą ties krūminiais dantimis, tada – ties priekiniais. Stipriai sukaskite kapą prilaikydami jos kraštus pirštais. Tokioje pozicijoje dantų apsaugą palaikykite apie 20 sekundžių.

Išsiėmę kapą apie 30 sekundžių palaikykite ją šaltame vandenyje (vandenį atšaldyti galite ir naudodami ledukus). Jai atvėsus ir sustangrėjus įsidėkite kapą ir patikrinkite ar ji tinkamai susiformavo. Jei kapa susiformavo netinkamai, gali prireikti pakartoti visą procedūrą iš naujo.

Renkantis dantų apsaugas svarbiausia, kad ji atliktų savo funkciją – apsaugotų jūsų dantis, dantenas, lūpas ir žandikaulį. Jei dažnai dantų kapą naudojate, kaskart ją atidžiai apžiūrėkite – jei ji nusidėvėjusi, deformuota ar jos kraštai nelygus – gali prireikti nusipirkti naują apsaugą.

Comments (0)

No comments at this moment

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Ateities pl. 23 b, Kaunas

Darbo laikas I - V:  9.00 - 18.00   VI: 10.00 - 14.00

Reikia patarimo?

arba el. paštu: info@powersport.lt

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Darbo laikas

I - V:  9.00 - 18.00

VI: 10.00 - 14.00

Ateities pl. 23 b, Kaunas

DVIRAČIŲ SERVISAS
TRENIRUOKLIŲ SERVISAS
ĮRANGOS NUOMA
MONTAVIMAS
GAMYBA
Prekė įsiminta
Prekė pridėta palyginimui

Siekdami užtikrinti geresnę naršymo kokybę, naudojame slapukus. Toliau naršydami mūsų svetainėje sutinkate su jų veikimu. Kitu atveju galite pakeisti savo naršyklės nustatymus ir atsisakyti slapukų veikimo. Plačiau skaitykite: "privatumo politika".