Gimnastikos kamuoliai (kitaip vadinami šveicariškais kamuoliais, tačiau niekas nežino kodėl) naudingi dėl gausios pratimų įvairovės. Jie suteikia papildomo pasipriešinimo pilateso ir fitneso treniruočių metu. Jie gali būti naudojami ir raumenims stiprinti, koordinacijai ir pusiausvyrai gerinti, taisyklingai laikysenai lavinti, silpniesiems ir smulkiesiems kūno raumenims stiprinti, stuburui nuo kompresijos apsaugoti.

Nusprendėte nusipirkti gimnastikos kamuolį, tačiau nežinote kokį dydį rinktis? Skaitykite toliau! Sėdint ant tinkamo dydžio gimnastikos kamuolio, abi jūsų pėdos turėtų pilnai liesti žemę, keliai sulenkti 90 laipsnių kampu, o nugara – tiesi. Jei kamuolį perkate internetu, kamuolį rinkitės pagal savo ūgį. Pavyzdžiui:

  • Jei esate žemesnis nei 155 cm, išbandykite 45 cm skersmens kamuolį;
  • 155–170 cm ūgio žmonėms rekomenduojamas 55 cm skersmens gimnastikos kamuolys;
  • 173–185 cm ūgio žmonės turėtų rinktis 65 cm skersmens kamuolį;
  • Jei esate aukštesnis nei 188 cm, rinkitės 75 cm skersmens kamuolį.

Jei skundžiatės apatinės nugaros dalies skausmais, gimnastikos kamuolys gali būti naudojamas įvairiems tikslams, pavyzdžiui, išmokti tinkamos laikysenos, padidinti apatinės nugaros dalies mobilumą, padidinti pilvo ir nugaros raumenų jėgą, padidinti stabilumą ir pusiausvyrą ir kt.

Treniruočių su gimnastikos kamuoliu pradžia

Pradedant pažindintis su treniruotėmis naudojantis gimnastikos kamuoliu iš pradžių rekomenduojama tiesiog ant jo pasėdėti ir lengvai pašokinėti, paspyruokliuoti pamažu priprantant prie jo ir išmokstant išlaikyti pusiausvyrą. Tai turėtų trukti apie 30 minučių per dieną. Kitas rekomenduojamas pratimas:

  • Atsigulkite ant kamuolio išrietę apatinę ir viršutinę nugaros dalis;
  • Pradėkite ant kamuolio lengvai spyruokliuoti;
  • Leiskite kūnui automatiškai rasti tiesią laikyseną, kuri padės kūnui išlaikyti pusiausvyrą ir toliau spyruokliuojant.

Išmokite taisyklingai kelti svorius

Sunkių daiktų kėlimas yra bene dažniausia nugaros traumų arba nugaros raumenų pertempimo priežastis. Gimnastikos kamuolys gali pagelbėti jums mokantis taisyklingai daiktus kelti.

Atremkite kamuolį į sieną ir prispauskite jį ties siauriausia savo nugaros dalimi, kojas praskėskite taip, kad jos pėdos būtų pečių lygyje. Pėdos taip pat turėtų būti maždaug 30–50 cm priekyje nei yra jūsų klubai. Rankas laikykite ant klubų ir pritūpkite, nesiremkite į kamuolį, tačiau leiskite jam palaikyti nugaros poziciją. Atliekant pratimą keliai neturėtų išsišauti toliau nei jūsų kojų pirštai. Atsistokite. Pratimą pakartokite 5 kartus. Norėdami pasunkinti pratimą, pritūpę išlaikykite poziciją 10 sek. Šis pratimas padės jums išmokti tinkamos daiktų kėlimo technikos.

Kasdienis gimnastikos kamuolio pritaikymas

Gimnastikos kamuolys gali būti naudojamas ir vietoj kėdės darbe ar namuose. Sėdėjimas ant gimnastikos kamuolio reikalauja nuolatinio raumenų atsako tam, kad žmogus išlaikytų savo gravitacijos centrą ir išlaikytų pusiausvyrą. Tai stimuliuoja giliuosius raumenis, kurie svarbūs palaikant stuburą ir sumažina statinę stuburo struktūros apkrovą. Sėdėjimas ant gimnastikos kamuolio be galo naudingas stuburui ir laikysenai.

Visgi, prieš pradedant naudotis gimnastikos kamuoliu, reikėtų atsižvelgti į savo būseną. Kamuoliu naudotis nepatartina:

  • Apatinės nugaros dalies skausmo epizodo ūminės (pradinės) fazės metu;
  • Pacientams, turintiems specifinių nestabilaus stuburo traumų ar stuburo ligų, kurias gali padidinti judesiai;
  • Kai paciento skausmas padidėja naudojantis kamuoliu;
  • Žmonėms, bijantiems nukristi arba tiems, kurie ant kamuolio nesijaučia patogiai.

Gimnastikos kamuoliai siūlo įvairių treniruočių galimybių, tereikia priprasti prie jo ir būti kūrybingam. Treniruotės su gimnastikos kamuoliais itin naudingos dirbantiems sėdimą darbą, turintiems problemų su stuburu ir nėščiosioms. Prisijaukinkite gimnastikos kamuolį jau dabar!

Comments (0)

No comments at this moment

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Ateities pl. 23 b, Kaunas

Darbo laikas I - V:  9.00 - 18.00   VI: 10.00 - 14.00

Reikia patarimo?

arba el. paštu: info@powersport.lt

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Darbo laikas

I - V:  9.00 - 18.00

VI: 10.00 - 14.00

Ateities pl. 23 b, Kaunas

DVIRAČIŲ SERVISAS
TRENIRUOKLIŲ SERVISAS
ĮRANGOS NUOMA
MONTAVIMAS
GAMYBA
Prekė įsiminta
Prekė pridėta palyginimui

Siekdami užtikrinti geresnę naršymo kokybę, naudojame slapukus. Toliau naršydami mūsų svetainėje sutinkate su jų veikimu. Kitu atveju galite pakeisti savo naršyklės nustatymus ir atsisakyti slapukų veikimo. Plačiau skaitykite: "privatumo politika".