Dažnas klausimas, kylantis bėgikams, yra „Ar bėgimas ant bėgimo takelio prilygsta bėgimui lauke?“. Tai labai individualus dalykas. Vieni bėgikai negali pakęsti monotonijos bėgant ant bėgimo takelio, jie nori pasigrožėti gamta, mėgautis besikeičiančia aplinka. Kiti nesugeba išlaikyti tempo bėgdami lauke ir priešaky neturėdami konsolės, padedančios nusistatyti bėgimo tempą ir jį išlaikyti.

Bėgimo takelis ar bėgimas lauke?

Vienas didžiausių bėgimo lauke privalumų yra būtent besikeičiantis bėgimo pagrindas: skirtingo pagrindo takai, aplinka, įkalnės ir nuokalnės. Tai turi įtakos ne tik bėgiko psichinei sveikatai ir motyvacijai, bet ir padeda treniruoti daugiau raumenų grupių (pavyzdžiui, giliuosius raumenis). Visgi, bėgimo takelis taip pat turi savų privalumų. Jų bėgimo tako pagrindas suprojektuotas taip, kad apsaugotų jūsų sąnarius ir ženkliai sumažintų traumų treniruotės metu tikimybę. Bėgant ant takelio jums taip pat nereikės vargintis norint išvengti šakų, medžių, mašinų, dviratininkų ir kitų galimų kliūčių. Taip sumažinamas organizmo streso lygis.

Taip pat, kad ir kokia graži gamta jus suptų, oro sąlygos ne visuomet būna palankios bėgimui. Žinoma, sakoma, kad nėra blogo oro, tik bloga apranga, tačiau bėgimas pučiant žvarbiam vėjui ar esant kaitrai nėra pats maloniausias treniruotės lauke aspektas. Esant tiek žvarbiam, tiek karštam orui, nukenčia jūsų oda. Intensyviai treniruojantis esant nepalankioms oro sąlygoms, jūsų oda suskilinėja nuo šalčio ir žvarbaus vėjo arba nudega saulėje (jei pamirštate užsitepti prakaitui atsparaus kremo nuo saulės), tad bėgimo takelis padės jums išspręsti šią problemą. Turėdami jį galėsite mėgautis treniruotėmis patalpoje, kurioje malonią vėsą skleidžia oro kondicionierius. Taip pat, treniruojantis karštame ore, kyla dehidratacijos pavojus. Būdami karštame, drėgname ore gausiau prakaituojate, tad reikia gerti daugiau vandens.

Efektyvios treniruotės – nebūtinai lauke

Bėgimas lauke dažnai tampa sudėtingesniu ir, galbūt, netgi efektyvesniu, nes turite nuolat prisitaikyti prie kintančio pagrindo ir aplinkos iššūkių. Dažnai įsiterpia ir oro sąlygos. Kaip jau minėta, bėgimo takelis šioje situacijoje tampa išsigelbėjimu. Visgi, treniruotės ant bėgimo takelio ne visuomet suteikia tokį patį efektyvumą kaip bėgimas lauke. Tačiau nereikėtų dėl to sukti galvos. Treniruotes ant bėgimo takelio visuomet galima padaryti efektyvesnėmis. Jums tereikia padidinti įkalnės procentą (iki 7 km/h greičio rekomenduojama įkalnė yra 1%, o nuo 9 km/h ir daugiau – 0,5%). Bėgimo takelis taip pat suteiks jums galimybę užsiimti efektyviu bėgimu intervalais. Intervalinis bėgimas dažnai tampa problema bėgiojant lauke – sudėtinga išlaikyti tempą, prireikus, jį didinti ar mažinti. Bėgimo takelis nesuteikia jums galimybės „sukčiauti“, tad bėgti turėsite tokiu tempu, kuris nustatytas, nebent pats rankiniu būdu jį sumažinsite. Tai puikus būdas išlaikyti motyvaciją!

Svarbiausia – tinkama avalynė

Nereikėtų pamiršti, kad bėgimui, nesvarbu, ar lauke, ar ant bėgimo takelio, itin svarbi tinkama avalynė. Netinkama avalynė dažnai tampa traumų ar sužalojimų priežastimi. Avint sportinius batelius kietais padais didinate sąnarių sužalojimo riziką. Visgi, su sąnarių sužalojimais dažniau susiduria bėgiojantieji lauke. Šiuolaikiniai modernūs bėgimo takeliai sukurti taip, kad sumažintų jūsų sąnarių apkrovą iki minimumo. Pats bėgimo takas yra minkštas, o po juo esantys amortizatoriai sumažina sąnarių patiriamą apkrovą. O tinkamai pasirinkta avalynė dar labiau sumažina galimų traumų riziką.

Žinoma, kai kurie žmonės tiesiog nemėgsta bėgimo ant takelio, nepakenčia monotonijos ir mieliau renkasi bėgiojimą lauke, parke. Jei bėgimo takelis – ne jums, neturėtumėte savęs versti treniruotis naudojantis juo. Tiesiog darykite tai, kas jums geriausiai veikia!

Comments (0)

No comments at this moment

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Ateities pl. 23 b, Kaunas

Darbo laikas I - V:  9.00 - 18.00   VI: 10.00 - 14.00

Reikia patarimo?

arba el. paštu: info@powersport.lt

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Darbo laikas

I - V:  9.00 - 18.00

VI: 10.00 - 14.00

Ateities pl. 23 b, Kaunas

DVIRAČIŲ SERVISAS
TRENIRUOKLIŲ SERVISAS
ĮRANGOS NUOMA
MONTAVIMAS
GAMYBA
Prekė įsiminta
Prekė pridėta palyginimui

Siekdami užtikrinti geresnę naršymo kokybę, naudojame slapukus. Toliau naršydami mūsų svetainėje sutinkate su jų veikimu. Kitu atveju galite pakeisti savo naršyklės nustatymus ir atsisakyti slapukų veikimo. Plačiau skaitykite: "privatumo politika".